Мед - бутикова селекция:

Домашна пица "Пеперони"






Нищо не ухае по-добре от домашно изпечена пица с разтегливо сирене и пикантно пеперони! Тази класическа италианска пица е перфектното съчетание между хрупкава коричка, ароматен доматен сос и топяща се моцарела. Приготвя се лесно у дома и ще накара кухнята ти да ухае като истинска пицария в Неапол.

Вижте как да приготвите своята домашна пица "Пеперони"!


Домашна пица "Пеперони"


 Общо подготовка + втасване
30-40 мин + 120 мин
Време за готвене
10-14 мин
Общо време
185 мин
Порции: 1 голяма пица Ø30 см (около 2-3 порции)

Необходими продукти:

За тестото:

  • 260 г брашно тип 00 или универсално (≈ 2 чаши)

  • 156 мл вода (60% хидратация)

  • 2 г суха мая (1/2 ч. л.)

  • 6 г сол (1 ч. л.)

  • 10 г зехтин (2 ч. л.)

  • 4 г захар или мед (1 ч. л.)

За гарниране:

  • 100–120 г доматен сос

  • 180–200 г настъргана low-moisture моцарела

  • 40–60 г тънко нарязан пикантен салам Пеперони

  • 1 ч. л. зехтин за завършек и щипка риган (по желание)


1. Замесване на тестото:
Смесете брашното, маята, захарта и солта. Добавете водата и зехтина. Месете в продължение на 6-8 минути до гладко, леко лепкаво тесто.
2. Втасване:
Покрийте и оставете тестото да удвои обема си за около 1.5-2 часа при стайна температура.
(За по-ароматна кора: след 1 час прехвърлете тестото в хладилник за 24-48 часа, а след това оставете да престои 1 час на стайна температура преди печене.)
3. Оформяне:
Разточете или разтеглете с ръце до кръг с диаметър ~30 см. Прехвърлете върху лист хартия за печене.
4. Добавяне на гарнитурата:
Разпределете доматения сос, поръсете моцарелата и подредете пеперонито.
5. Печене:
Загрейте фурната на 230–250 °C (с тавата или каменна плоча за печене вътре) за поне 20 минути. В последните минути намазнете тавата с 1 ч. л. мазнина, ако не използвате хартия за печене. Ако слагате пицата в тава с хартия за печене, то температурата трябва да е максимум 240 °C, за да хартията да не започне да изгаря.
Плъзнете пицата върху горещата повърхност и печете 10–14 минути, докато ръбовете станат златисти, а сиренето леко запечено и разтегливо. При необходимост увеличете времето за печене с 1-2 минути.
6. Сервиране:
Полейте готовата пица с малко зехтин и поръсете риган или босилек. Нарежете я и сервирайте веднага.
Бон Апети!

За наистина зашеметяващ резултат можете да приготвите и домашен доматен сос, който е подходящ както за пица, така и за ястия с паста, лазаня, ястия с месо и зеленчуци. Рецептата за домашен доматен сос с босилек и чесън е предложение, което си заслужава да опитате. Вижте още идеите за паста Алфредо с крехко пилешко или фетучини с кремообразен сос и пармезан.

Видео: Davide M/Pixabay

Коментари