Мед - бутикова селекция:

Двуслоен шоколадов десерт с брауни основа и нежен мус



Има десерти, които не просто се хапват - те се изживяват. Точно такъв е този двуслоен шоколадов разкош, съчетаващ сочна брауни основа и копринено гладък млечен мус. Текстурите се преливат една в друга като перфектно подредени слоеве удоволствие, а финалният какаов воал превръща всяко парче в абсолютно гурме удоволствие. 

Това е десерт с шоколад, който не търпи сравнение. Той е елегантен, изискан и в същото време изненадващо лесен за приготвяне. И ако търсите рецепта, която гарантирано впечатлява, независимо от повода, тук сте на точното място.

Вижте как да приготвите този двуслоен шоколадов десерт с брауни основа и нежен мус:


Двуслоен шоколадов десерт с брауни основа и нежен мус


 Общо подготовка
25 мин
Време за готвене
20-25 мин
Общо време
около 50 мин + 6 часа (минимум) престой
Порции: 12 квадрата като на снимката

Необходими продукти:

Слой 1: плътен шоколадов блат (тип брауни):

  • 120 г масло

  • 120 г тъмен шоколад (70%)

  • 150 г захар

  • 2 яйца

  • 60 г брашно

  • 25 г какао

  • 1 щипка сол

  • 1 ч. л. ванилия

Слой 2: млечен шоколадов мус:

  • 250 г млечен шоколад

  • 300 мл сладкарска сметана (за разбиване, 30–35% масленост)

  • 50 г масло (за плътност и гланц)

  • 1 ч. л. желатин + 2 с. л. вода


Приготвяне на брауни слоя:
1. Разтопете маслото и шоколада на водна баня.
2. Добавете захарта, след което разбъркайте до разтваряне.
3. Свалете от котлона и изчакайте леко да се охлади.
4. Добавете яйцата едно по едно, разбърквайки добре след всяко.
5. Добавете пресятите брашно, какао и сол.
6. Излейте сместа в тава 20×20 см, застлана с хартия за печене.
7. Печете брауни блата на 170°C за 20-22 минути.
8. Оставете го да изстине напълно, което е изключително важно.

Приготвяне на шоколадовия мус:
1. На водна баня разтопете шоколада и маслото.
2. В малка купичка сложете желатина с водата, за да набъбне, а след това го разтопете за 5-8 секунди в микровълнова.
3. Смесете желатина с разтопения шоколад.
4. Разбийте сладкарската сметана до меки върхове.
5. Внимавателно добавете шоколадовата смес към сметаната, като разбъркате с шпатула.
6. Полейте готовия шоколадов мус върху охладения брауни слой.
7. Загладете повърхността, за да стане съвършено равна.
8. Охладете десерта в хладилник за минимум 6 часа или за една нощ, което е за предпочитане.

Финален завършек преди поднасяне:
Поръсете с качествено какао на прах. Използвайте сито, за да се получи фино и равномерно. Е, десертът е готов! Насладете му се!

Ако истински обичате изкусителните десерти с шоколад, вижте също рецептите за фъджи шоколадово брауни с течен шоколад, шоколадово суфле (лава кейк) или изтънчената сладка идея за трислойни шоколадови блокчета без печене.

Снимка: Eiliv Aceron 

Коментари