Мед - бутикова селекция:

Мъфини с шоколадови парченца и шоколадов ганаш



Тези пухкави мъфини с шоколадови парченца и глазура от ганаш са истинско удоволствие за всички сетива. С аромат на ванилия, лека маслена текстура и парченца разтопен шоколад във всяка хапка, те са идеалният десерт за закуска през почивните дни, училищната кутия или просто за компания към чаша с ароматно кафе. Лъскавият шоколадов ганаш и цветните захарни поръски ги превръщат в малки празнични сладкиши, които винаги могат да усмихнат онези, имащи късмета да им се насладят.


Мъфини с шоколадови парченца и шоколадов ганаш


 Общо подготовка
15 мин
Време за готвене
25 мин
Общо време
40 мин
Порции: 10-12 мъфина

Необходими продукти:

  • 2 яйца

  • 100 г захар

  • 100 мл олио

  • 150 мл прясно мляко

  • 1 ч. л. ванилов екстракт

  • 250 г брашно

  • 2 ч. л. бакпулвер

  • щипка сол

  • 80 г шоколадови капки (или нарязан черен шоколад)

За глазурата (ганаш):

  • 100 г тъмен шоколад (минимум 50% какао)

  • 80 мл течна сметана

  • 1 ч. л. масло


1. В купа разбийте яйцата със захарта до побеляване.

2. Добавете олиото, млякото и ванилията, като продължите да бъркате.

3. Пресейте брашното с бакпулвера и солта и постепенно го добавете към течната смес.

4. Накрая прибавете шоколадовите капки и разбъркайте внимателно с шпатула.

5. Разпределете сместа за мъфините в хартиени капсули (до 3/4 от височината).

6. Печете в предварително загрята фурна на 180°C за 22–25 минути.

7. Извадете и оставете да се охладят напълно.

Глазура:

Загрейте сметаната в тенджерка или касерола почти до кипване, свалете от огъня, добавете натрошения шоколад и разбъркайте до гладък крем. Прибавете маслото и оставете ганаша леко да се охлади. След това потопете върховете на мъфините, за да се получи шоколадова "шапчица", и украсете с цветни захарни поръски.


След като рецептата за мъфини с шоколадови парченца и шоколадов ганаш е изпълнена, Густо ни е предлага и други сладки изкушения, които да включите в арсенала си с подобни рецепти - ванилови мъфини с боровинки, кексчета "Червено кадифе" с крем сирене или солените апетитни мъфини с яйца, картофи, бекон и чедър.


Снимка: Pixabay

Коментари