Тези пухкави мъфини с шоколадови парченца и глазура от ганаш са истинско удоволствие за всички сетива. С аромат на ванилия, лека маслена текстура и парченца разтопен шоколад във всяка хапка, те са идеалният десерт за закуска през почивните дни, училищната кутия или просто за компания към чаша с ароматно кафе. Лъскавият шоколадов ганаш и цветните захарни поръски ги превръщат в малки празнични сладкиши, които винаги могат да усмихнат онези, имащи късмета да им се насладят.
Мъфини с шоколадови парченца и шоколадов ганаш
Необходими продукти:
-
2 яйца
-
100 г захар
-
100 мл олио
-
150 мл прясно мляко
-
1 ч. л. ванилов екстракт
-
250 г брашно
-
2 ч. л. бакпулвер
-
щипка сол
-
80 г шоколадови капки (или нарязан черен шоколад)
За глазурата (ганаш):
-
100 г тъмен шоколад (минимум 50% какао)
-
80 мл течна сметана
-
1 ч. л. масло
1. В купа разбийте яйцата със захарта до побеляване.
2. Добавете олиото, млякото и ванилията, като продължите да бъркате.
3. Пресейте брашното с бакпулвера и солта и постепенно го добавете към течната смес.
4. Накрая прибавете шоколадовите капки и разбъркайте внимателно с шпатула.
5. Разпределете сместа за мъфините в хартиени капсули (до 3/4 от височината).
6. Печете в предварително загрята фурна на 180°C за 22–25 минути.
7. Извадете и оставете да се охладят напълно.
Глазура:
Загрейте сметаната в тенджерка или касерола почти до кипване, свалете от огъня, добавете натрошения шоколад и разбъркайте до гладък крем. Прибавете маслото и оставете ганаша леко да се охлади. След това потопете върховете на мъфините, за да се получи шоколадова "шапчица", и украсете с цветни захарни поръски.
След като рецептата за мъфини с шоколадови парченца и шоколадов ганаш е изпълнена, Густо ни е предлага и други сладки изкушения, които да включите в арсенала си с подобни рецепти - ванилови мъфини с боровинки, кексчета "Червено кадифе" с крем сирене или солените апетитни мъфини с яйца, картофи, бекон и чедър.
Снимка: Pixabay

Коментари
Публикуване на коментар