Мед - бутикова селекция:

Сладка питка на топчета с млечна ванилова заливка и филирани бадеми



Има рецепти, които ухаят на уют, на неделни следобеди, на събрано около масата семейство. Тази сладка питка е точно такава - леко пухкава, златиста и нежна, с карамелизирани връхчета и топяща се млечна заливка, която я прави неустоимо сочна, а ароматът на ванилия и масло напомня за домашната кухня, в която всичко се приготвя с любов. 

Рецептата за сладка питка на топчета с млечна ванилова заливка и филирани бадеми е идеалният избор за празнични дни, за гости, за неделна закуска или просто за момент, в който ви се приисква нещо топло и сладко. Вижте начина на приготвяне и си я запазете, за да се поглезите с нея скоро.


Сладка питка на топчета (без мая) с млечна ванилова заливка и филирани бадеми


 Общо подготовка
20 мин
Време за готвене
50-55 мин
Общо време
75-80 мин 
Порции: 8-10

Необходими продукти:

За тестото:

  • 500 г брашно (около 4 ч. ч.)

  • 80 г захар (1/3 ч. ч. + около 2 с. л.)

  • 12 г бакпулвер (1 опаковка)

  • 1/2 ч. л. сол

  • 2 яйца

  • 180 мл прясно мляко, леко затоплено (3/4 ч. ч.)

  • 60 г кисело млякко или заквасена сметана (1/4 ч. ч.)

  • 80 мл олио (или 60 г масло, разтопено)/около 6 с. л. 

  • 1 ч. л. екстракт ванилия

За заливката:

  • 250 мл прясно мляко (1 ч. ч. + 2 с. л.)

  • 100 г захар (1/3 ч. ч. + 3 с. л.)

  • 1 яйце

  • 1 с. л. брашно

  • 1 ч. л. екстракт ванилия

  • 30 г краве масло, разтопено (2 с. л.)

За завършек:

  • 1 жълтък + 1 с. л. мляко

  • Шепа филирани бадеми


1. Тесто.
В купа пресейте брашното, бакпулвера и солта. Добавете захарта и разбъркайте.
В друга купа разбийте яйцата с прясното мляко, киселото мляко (или заквасена сметана), ванилията и разтопеното масло.
Прибавете сухите към течните съставки и разбъркайте само до еднородност. Ако бъркате прекалено, тестото може да стане жилаво.
Тестото трябва да е меко и лесно за оформяне, а ако е леко твърдо, добавете още 1-2 супени лъжици прясно мляко.
2. Оформяне на топчетата.
Разделете тестото на 14-16 равни части, като ги оформите на гладки топки.
Подредете топчетата плътно в кръг в предварително подготвена форма или тава (Ø26–28 см), оставяйки малко разстояние между тях, за да набъбнат.
3. Намазване и първо печене (без заливка).
Намажете повърхността на тестото с млякото и жълтъка, които сте смесили.
Поръсете с 1/3 от количеството филирани бадеми и печете на 170°C 20-25 минути, докато топчетата станат златисти и се надигнат.
4. Приготвяне на млечната заливка.
Разбийте млякото, яйцето, захарта, брашното, разтопеното масло и ванилията до напълно гладка смес. Кремът трябва да е течен, гладък и без бучки.
5. Поливане и доизпичане.
Извадете тавата от фурната и полейте тестото внимателно и равномерно със заливката. Поръсете и останалите филирани бадеми отгоре.
След това върнете сладката питка във фурната и печете още 25-30 минути, докато заливката стегне и леко потъмнее по ръбовете. Целта е повърхността да стане златисто-кехлибарена, а бадемите да са в светлозлатист цвят.
6. Поднасяне.
Извадете и оставете питката да се охлади в тавата за 20-30 минути, след това внимателно я извадете и оставете да изстине още 15 минути, преди сервиране. 
И ето, вече имате една нежна, пухкава и неустоима сладка питка с крем-заливка, която е страхотна идея за всякакви поводи! Да ви е вкусно!


Снимка: Karyna Panchenko/Pexels

Коментари