Пухкав, маслен и ароматен - този сладкиш с кайсии и бадеми ухае на слънчеви дни и домашен уют. Всяка хапка е нежна, сочна и леко карамелена, с фина хрупкавост от запечените бадеми. Подходящ както за следобедно кафе, така и за специален десерт след вкусна вечеря, този сочен сладкиш с кайсии и бадеми е чудесна идея за десерт за всеки ден и всеки сезон.
Сочен сладкиш с кайсии и бадеми
Общо подготовка
15 мин
Време за готвене
40-45 мин
Общо време
60 мин
Порции: 8
Необходими продукти:
-
125 г меко краве масло
-
150 г захар
-
3 яйца
-
1 ч. л. ванилов екстракт
-
180 г брашно (1 и 1/3 чаша, пресято)
-
2 ч. л. бакпулвер
-
1 щипка сол
-
3-4 с. л. прясно мляко
-
5-6 половинки кайсии (или праскови, може и от компот, добре отцедени)
-
2 с. л. кайсиево или прасковено сладко (по желание, за глазиране)
-
2-3 с. л. филирани бадеми
1. Загрейте фурната до 180°C (на средна решетка).
2. Намажете форма (кръгла 24 см или правоъгълна 20×30 см) с масло и покрийте дъното с хартия за печене.
3. Разбийте маслото и захарта до получаването на пухкав крем.
4. Добавете яйцата едно по едно, а след това и ванилията.
5. Смесете брашното с бакпулвера и солта. Добавете ги към маслената смес, като редувате с прясното мляко.
6. Излейте тестото във формата и загладете.
7. Подредете кайсиевите половинки (или резени) отгоре, леко притиснете в тестото.
8. Намажете плодовете с кайсиево сладко, ако искате гланц.
9. Поръсете с филирани бадеми.
10. Печете сладкиша за 40-45 минути, докато повърхността стане златиста, а при проба с клечка, тя излиза суха.
11. След охлаждане може да поръсите плодовия сладкиш с пудра захар.
Да ви е сладко!
В Густо ни е можете да видите и още много рецепти за изкушаващи сладкиши - например, за домашен маслен сладкиш с ябълки и пудра захар, сладкиш с боровинки и лимонова глазура или плодов сладкиш с хрупкав топинг.
Вдъхновение: Pixabay

Коментари
Публикуване на коментар