Мед - бутикова селекция:

Бисквитени топчета с какао, карамелен пълнеж и кокос



Тези бисквитени топчета с какао, карамелен пълнеж и кокос са истинска малка магия - меки, ароматни и изненадващо ефектни, без никакви сложни техники. Комбинацията от шоколадово-бисквитен вкус, разтапящ се карамел и кокосов финес ги прави перфектното сладко изкушение за всеки повод. Приготвят се за минути и винаги впечатляват, както визуално, така и на вкус.


Бисквитени топчета с какао, карамелен пълнеж и кокос


 Общо подготовка
25 мин
Време за готвене
3 мин
Общо време
28 мин + 60 мин охлаждане
Порции: 12-16 топчета

Необходими продукти:

За шоколадовата основа:

  • 220-250 г натрошени бисквити (тип обикновени)

  • 40 г какао (тъмно)

  • 80 г разтопено краве масло

  • 120 мл прясно мляко (или кокосово мляко за по-мек вкус)

  • 50 г пудра захар (или още, на вкус)

  • 1 ч. л. екстракт от ванилия

За пълнежа:

  • 120 г Дулсе де Лече

  • 10 г краве масло

  • Щипка сол

  • 3/4 ч. л. екстракт от ванилия

За овалване:

  • около 70-100 г фини кокосови стърготини


1. Подготвяне на карамеления пълнеж.
Прехвърлете карамеления крем в малка касерола. Загрейте го на котлон на средна към ниска температура.
Добавете маслото и щипката сол. Бъркайте в продължение на 2-3 минути, а след това свалете от котлона и добавете ванилията. Оставете го настрана да се охлади добре.
2. Приготвяне на шоколадовата смес.
Смелете бисквитите на ситно и добавете към тях какаото и пудрата захар. Разбъркайте и налейте разтопеното масло и млякото, бъркайки с шпатула или лъжица. Замесете плътна шоколадова смес, която ще е мека, леко лепкава, но оформяща се.
3. Оформяне на бисквитените топчета.
Вземете малко топче шоколадова смес. Сплескайте го в ръка, след което в центъра сложете 1/2 до 3/4 чаена лъжица от карамеления пълнеж. Затворете внимателно, като оформите стегнато топче. Овалвайте в кокосови стърготини, докато стане напълно покрито.
*За да топчетата да изглеждат така пухкави, използвайте само фини кокосови стърготини, не едри.
4. Охлаждане.
Подредете бисквитено-какаовите трюфели върху хартия за печене. Охладете ги за поне 1 час в хладилник.
Да ви е сладко!

Ако обичате рецептите за домашни сладки и бонбони, в Густо ни е можете да видите също и сладките изкушения за бригадейрос с кокос (домашни кокосови бонбони), нежни линцерови сладки с портокалов мармалад или сладки орехчета с млечен крем по стара рецепта.


Коментари