Този ябълков сладкиш на пластове е от онези рецепти, които ухаят на уют още докато се пекат. Сочен слой от канелени ябълки, обгърнат от меко маслено тесто, го прави идеален както за следобедно кафе, така и за празнична трапеза. Лесен, класически и без излишни усложнения. Точно такъв, какъвто трябва да бъде един истински домашен десерт. Опитайте!
Ябълков сладкиш на пластове
Общо подготовка
20 мин
Време за готвене
50 мин
Общо време
70 мин
Порции: 9-12 парчета (за правоъгълна форма с размери около 20 на 30 см)
Необходими продукти:
За тестото:
-
3 яйца (на стайна температура)
-
150 г захар (3/4 ч. ч.)
-
120 мл олио или 120 г разтопено масло (1/2 ч. ч.)
-
120 мл прясно мляко (1/2 ч. ч.)
-
1 ч. л. ванилия екстракт
-
300 г брашно (2 1/2 ч. ч.
-
10 г бакпулвер
-
щипка сол
За ябълковия слой:
-
700–800 г ябълки (4-5 средно големи - обелени и нарязани на кубчета)
-
60 г захар (1/3 ч. ч.)
-
1 ч. л. канела
-
1 с. л. лимонов сок
-
1 с. л. масло
1. Подготовка на ябълките.
Ябълките се слагат в тиган със захарта, канелата, маслото и лимоновия сок. Готвят се 5-7 минути, докато омекнат леко, пуснат сок, но не се разпадат.
2. Приготвяне на тестото.
Яйцата и захарта се разбиват до светла смес.
Добавят се мазнината, млякото и екстракта от ванилия.
Смесват се сухите съставки и се добавят на 2 пъти.
3. Сглобяване.
Излейте 1/2 от тестото във формата за печене. След това разпределете равномерно ябълките. Покрийте ги с останалото тесто за сладкиша и загладете леко.
4. Печене.
Печете сладкиша във фурна на 170–175°C (горен + долен реотан, без вентилатор). Към края на печенето направете проба с клечка - тя трябва да излиза почти суха от тестото, най-много с 2-3 влажни трохички.
След изваждането на сладкиша от фурната, изчакайте още 5 минути и поръсете с пудра захар.
Да ви е вкусно!
В Густо ни е ще откриете още прекрасни десерти с ябълки, които можете да приготвите у дома. Вижте рецептите за домашен маслен сладкиш с ябълки и пудра захар, десерт с бутер тесто с ябълка и бадеми и домашен ябълков щрудел с ванилов сладолед.
За още сладки изкушения, използвайте и търсачката на блога!
Фото вдъхновение: Pixabay

Коментари
Публикуване на коментар