Мадлените са едни от най-емблематичните френски сладки - семпли, с нежна текстура и лек цитрусов аромат. Характерната им форма е истински символ на френската домашна кухня.
Мадлените идват от Лотарингия (Lorraine), Франция, район близо до реки и морски търговски пътища. Формата на мида (coquille) изобщо не е случайна. Тя е символ на пътешествие, гостоприемство и изтънченост във френската култура.
Това е рецепта за класически френски мадлени, която можете да добавите в графа "Любими", защото със сигурност много ще ви харесат.
Класически френски мадлени (Madeleines)
Общо подготовка: 15-25 мин + 30 до 120 мин за охлаждане
Време за готвене: 10-13 мин
Общо време: поне 85-90 мин
Порции: около 18-20 броя мадлени (в зависимост от големината на формата)
Необходими продукти:
-
150 г несолено масло, разтопено и охладено
-
150 г захар (около 3/4 ч. ч.)
-
3 яйца
-
190 г бяло брашно (около 1 1/3 ч. ч.)
-
1 ч. л. бакпулвер
-
1 ч. л. лимонова кора (или портокалова за аромат)
-
1 ч. л. екстракт от ванилия
-
Щипка сол (по желание)
-
Пудра захар за поръсване
- За по-наситен аромат можете да добавите капка ароматен ликьор или мед в тестото.
- Тестото за мадлени често се оставя да си "почине" за няколко минути, след изваждането от хладилник, което подобрява структурата им.

Коментари
Публикуване на коментар