Мед - бутикова селекция:

Класически френски мадлени (Madeleines)



Мадлените са едни от най-емблематичните френски сладки - семпли, с нежна текстура и лек цитрусов аромат. Характерната им форма е истински символ на френската домашна кухня.

Мадлените идват от Лотарингия (Lorraine), Франция, район близо до реки и морски търговски пътища. Формата на мида (coquille) изобщо не е случайна. Тя е символ на пътешествие, гостоприемство и изтънченост във френската култура. 

Това е рецепта за класически френски мадлени, която можете да добавите в графа "Любими", защото със сигурност много ще ви харесат.


Класически френски мадлени (Madeleines)

Общо подготовка: 15-25 мин + 30 до 120 мин за охлаждане

Време за готвене: 10-13 мин

Общо време: поне 85-90 мин

Порции: около 18-20 броя мадлени (в зависимост от големината на формата)

Необходими продукти:

  • 150 г несолено масло, разтопено и охладено 

  • 150 г захар (около 3/4 ч. ч.) 

  • 3 яйца 

  • 190 г бяло брашно (около 1 1/3 ч. ч.)

  • 1 ч. л. бакпулвер 

  • 1 ч. л. лимонова кора (или портокалова за аромат) 

  • 1 ч. л. екстракт от ванилия 

  • Щипка сол (по желание) 

  • Пудра захар за поръсване


1. Подготовка.
Загрейте фурната на 180 °C (без вентилатор). Намажете формата за мадлени с малко масло и леко я поръсете с брашно.
2. Смесване.
В купа разбийте яйцата и захарта до светла, пухкава смес. Прибавете ванилията и настърганата лимонова/портокалова кора. Отделно, пресейте брашното с бакпулвера и на етапи го добавете към яйчената смес. Накрая, внимателно добавете охладеното разтопено краве масло и разбъркайте до гладка смес.
3. Почивка на тестото.
Покрийте сместа и я оставете в хладилника 30 минути до 1-2 часа. Това помага да се получи характерната за тези френски сладки "гърбица".
4. Печене.
Напълнете формите за мадлени около 3/4 от обема им. Печете за 10-13 минути, докато станат златисти и леко се надигнат.
5. Финален щрих.
Оставете готовите мадлени да изстинат леко, след което ги поръсете с пудра захар. Сервирайте и да ви е вкусно!

Съвети:
  1. За по-наситен аромат можете да добавите капка ароматен ликьор или мед в тестото.
  2. Тестото за мадлени често се оставя да си "почине" за няколко минути, след изваждането от хладилник, което подобрява структурата им.

Chocolate Gift Assortments - Each of our fifteen sumptuous chocolate assortments invites you to discover a different corner of the zChocolat universe. World Best Chocolates

Коментари