Коледният щолен не е просто сладък хляб. Той носи история, търпение и аромат на празник. Затова и рецептата за класически коледен щолен е кулинарно богатство.
Роден в Германия преди векове, щоленът е бил скромен постен хляб. С времето обаче се превръща в богат коледен символ - с ароматно масло, феерия от сушени плодове и плътна текстура, напомняща повито бебе. Именно затова формата му е сгъната, а белият слой пудра захар символизира сняг и чистота.
Знаете ли кое е най-хубавото? Щоленът не бърза. Той става по-вкусен след дни, дори седмици, когато ароматите се слеят и узреят. Затова класическият щолен се пече с мисъл за предстоящия празник и се споделя с хората, които обичаме. Защото той самият е любов.
Класически коледен щолен
Общо подготовка: 30 мин + 1,5-2 часа втасване
Време за готвене: 50-55 мин
Общо време: 3+ часа
Порции: 12
Необходими продукти:
Основно тесто:
-
200 мл прясно мляко (1 ч. ч.)
-
1/2 кубче прясна мая (20 г)
-
100 г захар (1/2 ч. ч.)
-
2 бр. яйца (размер L)
-
150 г краве масло (разтопено) – 3/4 ч. ч.
-
1 пакетче ванилия или 1 ч. л. екстракт от ванилия
-
лимонова кора (от 1 лимон - натъргана)
-
около 600-650 г бяло брашно (4 2/3 ч. ч.)
-
щипка сол
Плодова част:
-
300 г стафиди (1 1/2 ч. ч.)
-
1/2 ч. ч. сушени портокалови корички
-
1/2 ч. ч. (допълнително) захаросани плодове (лимон, папая и др.)
-
100 мл ром или коняк (1/2 ч. ч.)
-
1 ч. л. канела
-
1/2 ч. л. индийско орехче
-
1 ч. л. карамфил (смлян)
За намазване и завършек:
-
100 г краве масло (1/2 ч. ч.)
-
1 1/2-2 ч. ч. пудра захар
Добавете към шупналата смес яйцата, останалата захар, солта, подправките и мекото масло.
Постепенно прибавете брашното и омесете меко, леко лепкаво тесто. Възможно е и да ви остане малко брашно. Затова не бързайте да слагате цялото количество.
Оформете продълговат хляб и леко прегънете тестото по дължина (характерната форма на щолен).
Ако започне да потъмнява, покрийте го с алуминиево фолио.
След пълното му изстиване може да го поръсите с пудра захар още веднъж.

Коментари
Публикуване на коментар