Мед - бутикова селекция:

Класически коледен щолен



Коледният щолен не е просто сладък хляб. Той носи история, търпение и аромат на празник. Затова и рецептата за класически коледен щолен е кулинарно богатство.

Роден в Германия преди векове, щоленът е бил скромен постен хляб. С времето обаче се превръща в богат коледен символ - с ароматно масло, феерия от сушени плодове и плътна текстура, напомняща повито бебе. Именно затова формата му е сгъната, а белият слой пудра захар символизира сняг и чистота.

Знаете ли кое е най-хубавото? Щоленът не бърза. Той става по-вкусен след дни, дори седмици, когато ароматите се слеят и узреят. Затова класическият щолен се пече с мисъл за предстоящия празник и се споделя с хората, които обичаме. Защото той самият е любов.


Класически коледен щолен

Общо подготовка: 30 мин + 1,5-2 часа втасване

Време за готвене: 50-55 мин

Общо време: 3+ часа

Порции: 12

Необходими продукти:

Основно тесто:

  • 200 мл прясно мляко (1 ч. ч.)

  • 1/2 кубче прясна мая (20 г)

  • 100 г захар (1/2 ч. ч.)

  • 2 бр. яйца (размер L)

  • 150 г краве масло (разтопено) – 3/4 ч. ч.

  • 1 пакетче ванилия или 1 ч. л. екстракт от ванилия

  • лимонова кора (от 1 лимон - натъргана)

  • около 600-650 г бяло брашно (4 2/3 ч. ч.)

  • щипка сол

Плодова част:

  • 300 г стафиди (1 1/2 ч. ч.)

  • 1/2 ч. ч. сушени портокалови корички

  • 1/2 ч. ч. (допълнително) захаросани плодове (лимон, папая и др.)

  • 100 мл ром или коняк (1/2 ч. ч.)

  • 1 ч. л. канела

  • 1/2 ч. л. индийско орехче

  • 1 ч. л. карамфил (смлян)

За намазване и завършек:

  • 100 г краве масло (1/2 ч. ч.)

  • 1 1/2-2 ч. ч. пудра захар


1. Подготовка на плънката.
Накиснете стафидите и сушените плодове в рома за минимум 30 минути (може и от предната вечер).
2. Замесване.
В купа смесете млякото, което сте затоплили леко, маята и 1 супена лъжица захар. Оставете за 10 минути да се активира.
Добавете към шупналата смес яйцата, останалата захар, солта, подправките и мекото масло.
Постепенно прибавете брашното и омесете меко, леко лепкаво тесто. Възможно е и да ви остане малко брашно. Затова не бързайте да слагате цялото количество.
3. Първо втасване.
Покрийте тестото с памучна кърпа и го оставете на топло за около 1 час, докато удвои обема си.
4. Добавяне на плънката.
Извадете тестото на леко набрашнена повърхност и постепенно вградете в него отцедените сушени плодове, ядките и захаросаните кори.
Оформете продълговат хляб и леко прегънете тестото по дължина (характерната форма на щолен).
5. Второ втасване.
Преместете внимателно тестото в тава, застлана с хартия за печене, и оставете на топло място за още 30 минути.
6. Печене.
Печете щолена в предварително загрята фурна на 170°C, без вентилатор, за 50-55 минути.
Ако започне да потъмнява, покрийте го с алуминиево фолио.
7. Завършек.
Още горещ, намажете коледния щолен обилно с разтопеното краве масло, след което поръсете с дебел слой пудра захар.
След пълното му изстиване може да го поръсите с пудра захар още веднъж.
Охладеният щолен можете да увиете в прозрачно фолио и да го съхранявате на хладно и проветриво място (не в хладилник) до момента на консумация, който може да бъде от няколко дни до 2-3 седмици.

Вижте още:

 

Коментари