Това ястие е олицетворение на домашния комфорт и кулинарната елегантност. Апетитно запеченото пилешко месо с хрупкава златиста кожа и нежни бейби картофки е класика, която впечатлява с минимални усилия и изискан вкус. Подходящо е както за уютна вечеря у дома, така и за гости. Една чаша бяло вино за компания завършва картината по съвършен начин.
След това добавете пилешкото в същата тава, долейте още около 100 мл вода и печете още 25-30 минути, докато кожата стане златиста и хрупкава. За перфектен резултат поливайте пилешкото по време на печене поне 2-3 пъти, загребвайки от соса в тавата.
Ако не намирате пилешки гърди с кожа, можете да използвате и такива без кожа или обезкостени бутчета с кожа, които също са гаранция за сочност и неустоим аромат. Вижте как да приготвите тази рецепта за сочно печено пилешко филе с хрупкава кожа и картофки:
Сочно печено пилешко филе с хрупкава кожа и картофки
Общо подготовка
15 мин
Време за готвене
25-30 мин
Общо време
45 мин
Порции: 2
Необходими продукти:
За пилето:
-
2 бр. пилешки гърди с кожа или без (или 4 обезкостени пилешки бутчета с кожа)
-
2 с. л. зехтин
-
1 с. л. разтопено масло
-
1 ч. л. дижонска горчица
-
1 1/2 ч. л. мед
-
1 ч. л. пушен червен пипер
-
Сол и прясно смлян черен пипер
-
1 скилидка чесън, ситно нарязана
-
Клонка прясна мащерка или розмарин
За картофите:
-
300 г пресни малки картофки
-
1 с. л. зехтин
-
Сол, черен пипер
-
Щипка розмарин
1. Подгответе пилето:
Смесете зехтина, маслото, горчицата, меда, чесъна и подправките. Намажете добре пилешките гърди (обезкостени бутчета) и ги оставете да се мариноват поне за 20 минути (или 2 часа в хладилник за по-интензивен вкус).2. Пригответе картофите:
Измийте картофите добре и ги сложете в тава. Подправете ги със зехтин, сол, черен пипер и розмарин.3. Печене:
Поставете картофите, като налеете в тавата 100 мл вода, в предварително загрята фурна на 200°C и ги печете 20 минути.След това добавете пилешкото в същата тава, долейте още около 100 мл вода и печете още 25-30 минути, докато кожата стане златиста и хрупкава. За перфектен резултат поливайте пилешкото по време на печене поне 2-3 пъти, загребвайки от соса в тавата.
4. Финал:
Извадете готовото пилешко и го оставете да "почине" 5 минути, преди да го нарежете. Поднесете го върху зелена рукола или свеж магданоз с няколко печени картофи около него и малко от ароматния сос от тавата.Бележка към читателите:
Ако не откриете пилешки гърди с кожа, използвайте обезкостени бутчета с кожа. Те са по-сочни и по-лесни за овкусяване. Кожата придава хрупкава текстура, а месото остава крехко отвътре.
Имайте предвид, че ако използвате обезкостени пилешки бутчета, трябва да увеличите времето за печене от 25-30 минути на 35-40 минути.
В допълнение към рецептата за сочно печено пилешко филе с картофки, в Густо ни е ще намерите и много други вкусни рецепти за пилешко и картофи. Вижте предложенията за паста Алфредо с крехко пилешко, ароматен ориз на фурна с пилешко месо и спанак, хрупкави смачкани картофи с чесън и пармезан и картофи на фурна със сметана и сирена.
Снимка: Pexels

Коментари
Публикуване на коментар