Мед - бутикова селекция:

Сочно печено пилешко филе с хрупкава кожа и картофки



Това ястие е олицетворение на домашния комфорт и кулинарната елегантност. Апетитно запеченото пилешко месо с хрупкава златиста кожа и нежни бейби картофки е класика, която впечатлява с минимални усилия и изискан вкус. Подходящо е както за уютна вечеря у дома, така и за гости. Една чаша бяло вино за компания завършва картината по съвършен начин.

Ако не намирате пилешки гърди с кожа, можете да използвате  и такива без кожа или обезкостени бутчета с кожа, които също са гаранция за сочност и неустоим аромат.  Вижте как да приготвите тази рецепта за сочно печено пилешко филе с хрупкава кожа и картофки:


Сочно печено пилешко филе с хрупкава кожа и картофки


 Общо подготовка
15 мин
Време за готвене
25-30 мин
Общо време
45 мин
Порции: 2

Необходими продукти:

За пилето:

  • 2 бр. пилешки гърди с кожа или без (или 4 обезкостени пилешки бутчета с кожа)

  • 2 с. л. зехтин

  • 1 с. л. разтопено масло

  • 1 ч. л. дижонска горчица

  • 1 1/2 ч. л. мед

  • 1 ч. л. пушен червен пипер

  • Сол и прясно смлян черен пипер

  • 1 скилидка чесън, ситно нарязана

  • Клонка прясна мащерка или розмарин

За картофите:

  • 300 г пресни малки картофки

  • 1 с. л. зехтин

  • Сол, черен пипер

  • Щипка розмарин


1. Подгответе пилето:
Смесете зехтина, маслото, горчицата, меда, чесъна и подправките. Намажете добре пилешките гърди (обезкостени бутчета) и ги оставете да се мариноват поне за 20 минути (или 2 часа в хладилник за по-интензивен вкус).
2. Пригответе картофите:
Измийте картофите добре и ги сложете в тава. Подправете ги със зехтин, сол, черен пипер и розмарин.
3. Печене:
Поставете картофите, като налеете в тавата 100 мл вода, в предварително загрята фурна на 200°C и ги печете 20 минути.
След това добавете пилешкото в същата тава, долейте още около 100 мл вода и печете още 25-30 минути, докато кожата стане златиста и хрупкава. За перфектен резултат поливайте пилешкото по време на печене поне 2-3 пъти, загребвайки от соса в тавата.
4. Финал:
Извадете готовото пилешко и го оставете да "почине" 5 минути, преди да го нарежете. Поднесете го върху зелена рукола или свеж магданоз с няколко печени картофи около него и малко от ароматния сос от тавата.

Бележка към читателите:

Ако не откриете пилешки гърди с кожа, използвайте обезкостени бутчета с кожа. Те са по-сочни и по-лесни за овкусяване. Кожата придава хрупкава текстура, а месото остава крехко отвътре.
Имайте предвид, че ако използвате обезкостени пилешки бутчета, трябва да увеличите времето за печене от 25-30 минути на 35-40 минути.

В допълнение към рецептата за сочно печено пилешко филе с картофки, в Густо ни е ще намерите и много други вкусни рецепти за пилешко и картофи. Вижте предложенията за паста Алфредо с крехко пилешко, ароматен ориз на фурна с пилешко месо и спанак, хрупкави смачкани картофи с чесън и пармезан и картофи на фурна със сметана и сирена.

Снимка: Pexels

Коментари